Bitter Harvest – Recoltă amară (2017)

Bitter Harvest – Recoltă amară (2017)

Gen film:
Lansat: 23 Feb 2017
IMDB:
6.1
/
10
-
2,800
voturi
Durata:
103 minute
Rating: N-15
Premii:
3 nominalizări

Bazat pe una dintre cele mai ignorate tragedii ale secolului 20, filmul este o poveste puternică despre dragoste, onoare, revoltă și supraviețuire văzută prin ochii a doi îndrăgostiți prinși în distrugerile declanșate de politicile lui Joseph Stalin împotriva Ucrainei în anii 1930. Pe măsură ce Stalin impune ambițiile comuniștilor în Kremlin, Yuri, un tânăr artist, se zbate să supraviețuiască foametei, pușcăriei și torturii ca să-și salveze iubita, pe Natalka, de “Holodomor”, programul morții prin înfometare care a omorât milioane de ucrainieni. În ciuda evenimentelor tragice, Yuri fuge din închisoarea sovietică, se alătură mișcării de rezistența anti-bolșevică și se zbate să se alăture lui Natalka și să continue lupta pentru libertatea Ucrainei.

5 comentarii la “Bitter Harvest – Recoltă amară (2017)

  1. Citeam pe net ca acesta a fost primul film despre atrocitatile bolsevicilor in Ucraina, denumit generic HOLODOMOR. Oare de ce? Pe cand despre Holocaust si evrei suntem asfixiati. Pentru iubitorii de ,,filme tari” fac o sugestie si nu o recomandare: VIZIONATI FILMUL. MERITA CU PRISOSINTA.

  2. Filmul este de propagandă fascistă, ultranaționalistă, antirusp, antisovietică, anticomunistă și fundamentalist-religioasă retrogradă și obscurantistă. Are în el toate clișeele tipice acestui tip de propagandă: haine populare ca la noi șoșoaca, pupăciuni de icoane, „patriotism” agresiv dus până la extrema ultranaționalistă etc. etc. Sigur, se pornește de la un sâmbure de adevăr: foametea din Uraina a existat pe bune, nimeni nu poate contesta și nici nu contestă asta, nici măcar Rusia și fosta URSS. Însă a pretinde că ea ar fi fost provocată intenționat de Stalin în scopul genocidului, asta e o minciună uriașă! E logic că foametea a avut în primul rând cauze naturale, fiind consecința mai multor ani consecutivi de secetă și de recolte foarte slabe, iar Stalin și PCUS, chiar omnipotenți să fi fost, tot nu aveau puteri supranaturale să controleze clima și evenimentele meteo! De menționat și faptul că acest lucru nu s-a întâmplat doar atunci în Ucraina sovietică; au mai fost perioade de foamete cu victime și în alte locuri în trecut, deci asta nu a fost nici prima, nici ultima, nici singura! Argumentul că majorotatea victimelor erau de etnie ucraineană nu ține nici el: din moment ce foametea a avut loc în Ukraina, unde – logic! – majoritatea populației era și este de etnie ucraineană, normal că și majoritatea vitimelor foametei au fost de etnie ucraineană; dacă foametea ar fi fost de ex. în Uzbekistan, precis că majoritatea victimelor ar fi fost de etnie uzbekă! Oricum printre victime au fost și alte etnii, inclusiv ruși, inclusiv comuniști devotați Partidului și Uniunii Sovietice, deci e exclus ca Moscova să fi dorit așa ceva! O altă cauză importantă a foametei, mai ales pe fondul recoltelor slabe datorită secetei, era acțiunea de sabotaj a chiaburimii exploatatoare, adică a culacilor, care ascundeau bucatele și refuzau să predea cotele la Stat să mănânce tot poporul, urmărind creșterea prețurilor ca să le vândă la preț de speculă! În rest, trecând peste clișeele propagandei fasciste, filmul rămâne o frumoasă poveste de dragoste… De văzut!

Ți-a plăcut filmul oferit de noi ?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *